Otänkbart – ändå sker det. Vad är problemet?

Vad är det egentligen som händer när en 12-åring slåss på fotbollsplanen? Det hände på en match förra helgen och det är inte unikt för den matchen. I det här fallet fick även domaren ett slag i ansiktet.  Att det sker sticker än så länge ut från det normala och efter att det hände har jag funderat mycket. Både på den nämnda händelsen och på andra berättelser från barnidrotten där våld, hot, hets och konflikter uppstått.

En händelse som beskrivs i media upplevs av läsaren ofta som större och mer ödesdiger än den kanske är i verkligheten. Tillexempel kan ju barn ibland börja slåss över någon orättvisa och minuten senare är de vänner igen. Det är inget konstigt, barn lever här och nu, det är därför vi vuxna ska finnas i närheten. Vi ska prata med barnen om känslor som kan uppstå, lära dem att hantera ilska och frustration. VI ska dela på dem om de ändå ryker ihop. Vi ska finnas för dem efteråt och reflektera tillsammans med dem om varför det blev som det blev och hur de ska göra annorlunda nästa gång. Det är vår roll.

Om vi istället pratar med barnen om hur viktigt det är att vinna och sedan står och hetsar på kortsidan av planen, lägger oss i spelet, buar på det andra laget och på domaren, kanske vi inte ska bli förvånade om barnen också börjar bråkar med varandra. De blir trängda och får svårt att koncentrera sig på rätt saker. De vet att tränaren vill att de vinner, annars duger man inte, de hör föräldrar vädra sitt missnöje både högt och ofiltrerat. I ett barns huvud blir detta såklart en kaosartat situation där det egna jagets värderingar lätt försvinner. Vi jagar in barnen i en situation där allt det vi säger oss vilja motverka istället tar över. Och sedan straffas… just det: barnet; Rött kort!

Vuxnas relation till idrott, tävling och resultat inte bara förstör barnens utveckling utan resulterar även i att barnen straffas dubbelt upp. Ska en 12-åring behöva ta konsekvenserna av en förenings, tränares eller föräldrars trångsynta och rent av idiotiska beteende. Seriöst? Är det så vi använder våra stadgar, regler och värdegrunder? För att projicera vår egen prestige och enfaldiga tillkortakommanden på barnen..? Nej, tack. Inte i den idrott jag representerar. Vi lägger inte ned den tid vi gör på värdegrundsarbeten för att man sedan ska strunta fullständigt i det så fort det tävlas.

Varje föreningsstyrelse som får till sig att ett av barnen från deras klubb har betett sig dåligt borde göra en grundlig undersökning av hur ledaren arbetar, hur föräldrakulturen ser ut runt matcherna, och sedan göra sin hemläxa. För det är i klubbens värderingar allt startar, inte i deras dokument. Ett lag som inte följer värdegrunderna borde väl inte få spela överhuvudtaget – varför fortgår då matcherna? Trots föräldrar som gapar, tränare som hetsar, barn som hotar varandra och till och med slåss? Är det för resultatets skull? Är det för att man inte bryr sig om värdegrunderna, egentligen? Är det för att man inte har kontroll? Det är viktiga frågor för varje förbund och förening att ta ställning till. I annat fall borde vi omedelbart sluta säga att vi, idrotten, är så bra som vi säger.

Långt ifrån alla idrotter har dessa problem. Och långt ifrån alla lagidrotter. Till och med långt ifrån alla klubbar och lag i de mest utsatta lagidrotterna. Det sitter alltså inte i själva idrotten, utan i ledarskapet. Det ledaren prioriterar och vill uppnå, det speglas i barnen. Min uppmaning är därför att vända sig direkt till tränaren och föreningen när barnen eller deras föräldrar inte sköter sig, för det är där arbetet måste ske. Inget seriespel förrän ni följer idrottens värdegrunder.

Insikt nummer ett: ni spelar i praktiken inte mot varandra, ni spelar tillsammans. Fundera på det…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s