Ändra alltid ett vinnande koncept

Vad är det egentligen Svensk idrott vill uppnå med en ny syn på träning och tävling? Vad pratar vi om när vi säger ”triangel till rektangel” eller åberopar ”Strategi 2025” med dess fyra målområden och fem utvecklingsresor? Som förväntat ropas det högt från såväl motståndare som förespråkare, och högst ropar de icke pålästa eller de vars ingrodda och trygga metoder plötsligt prövas. På det sättet skiljer sig inte idrottens förändringsarbete från andra branschers förändringsarbeten. Och egentligen är förändringarna bara processer som redan börjat gro och därmed alldeles nödvändiga, för att inte säga oundvikliga…

Allt förändras

Redan för tvåochetthalvt tusen år sedan sa den grekiske filosofen Herakleitos ”panta rei”; allt flyter (dvs förändras). Samtidigt i en annan del av världen mediterade Siddharta Gautama (Buddha) över begreppet ”anicca”; den förgängliga verkligheten. Och århundraden före dessa har visdom ur I Ching; Förändringarnas bok, konsulterats av kejsare och kungligheter inför stora och små beslut som skulle fattas. Även idag är framgångsrika idrottare och vinnande lag medvetna om behovet av ständiga förändringar, såväl medvetet valda som framtvingade av omgivningen. Det succéomvälvda rugbylaget All blacks, Nya Zeeland´s landslag, följer devisen ”when you´re on top of the game, change the game.” För att inte bara vinna, utan fortsätta vinna och prestera på topp, är förändringar nödvändiga.

Trygghetszonen

Förändringar sker inte bara naturligt, det är även naturligt att förändra. Men också läskigt. Ibland är rutiner och strukturer det som får oss att känna trygghet. Vi är bekväma när vi vet vad vi kan förvänta oss, vad som ska hända, vilken tid bussen går eller vad våra grannar heter. Men det förändras. Ett annat exempel är tonåren som är en tuff period där vi fysiskt, psykiskt och socialt går från barn till vuxen. Allt… förändras. Det vet vi och det måste vi förhålla oss till, acceptera och till och med välkomna. Människans vana att skapa rutiner är ett av fler sätt att kontrollera en ständigt föränderlig verklighet och få en känsla av att vara i trygghetszonen.

Ropa högst?

Så jag är därför både förvånad och inte förvånad av att före detta idrottare, krönikörer, kommentatorer samt tränare runt om i landet höjer ett varningens finger att förändra tävlingsstrukturen. Exempelvis skrockar många att ”ska man inte få tävla längre?” Trots att det aldrig har varit någons (vad jag vet) uppsåt att ta bort tävlandet från barnidrotten. Syftet med de förändringar som görs och gjorts är menade att skapa meningsfulla tävlingar med mer aktivitet, fokus på utveckling och på barnens villkor. Inget annat. Dock missförstår många förändringarna både medvetet och omedvetet eftersom de kräver ny fokus, nya tankesätt och även förändrat ledarskap. Det ska ju liksom vara som det alltid har varit. Men faktum är att det är just det förgångna som tvingar idrotten till de nödvändiga förändringar som måste till. Och det är inget nytt. Ständiga förändringar krävs för att inte gå under. Funder en stund över hur idrotten hade sett ut om den inte förändrats… alls.

– Precis, jag kom fram till samma slutsats

Så vad innebär förändringarna i praktiken?

Inte särskilt mycket för de flesta tränare, föräldrar och ledare därute. Barn och ungdomar idrottar precis som du och jag för att ha roligt, tävla, göra sitt bästa och utvecklas ihop med kompisar. Vissa vill tävla och ge allt, sikta mot toppen, för andra är det mer på kul. En del vill inte tävla överhuvudtaget. Och ingenstans ska idrotten sätta käppar i hjulen för individens ambitioner med sin idrott. Vi ska stötta de med drömmar att nå sina mål, välkomna varandra till en gemenskap där vi utvecklas tillsammans och fortsätta heja på våra hjältar och stjärnor. Tränare ska hjälpa barnen att relatera sunt till idrott och tävling, se möjligheter till utveckling. Föräldrar ska inkluderas, stödja och vara en del av en sund kultur, en stimulerande miljö. Det behöver också sägas: tjejer och killar, kvinnor och män ska ha samma möjligheter.
Kort sagt innebär förändringen att vi ska fortsätta göra det vi gjort hittills – fast bättre!

Ps. Om förbundet din idrott tillhör ändrar tävlingsstrukturen så att de idrottare du coachar inte kan delta i vissa tävlingar (exempelvis mästerskap på grund av för låg ålder), hjälp dem då att finna andra utmaningar och tävlingsmöjligheter. Hjälp dem att träna upp och utveckla nya förmågor, stötta dem till uthållighet. Det som känns tungt just nu kan i framtiden bli deras styrka. Se möjligheter! Ds.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s