Alla tänker inte som Jonatan

Det är i slutet av berättelsen om bröderna Lejonhjärta, inför den stora slutstriden om frihet, som Jonatan säger till frihetskämpen Orvar att han inte förmår att döda någon. Orvar, som vill få med varenda människa in i drabbningen mot de onda Tengilsoldaterna, säger ”om alla tänkte som du, så skulle ondskan härska i all evinnerlighet” (eller snarlikt). Då kontrar Jonatans lillebror Skorpan med ”om alla tänkte som Jonatan skulle det inte finnas nån ondska.”

Bröderna Lejonhjärta är en berättelse av Astrid Lindgren, en i särklass utomordentlig barnboksförfattare. Hon skydde aldrig att berätta om verkligheten, om än klädd i sagor om människor, precis som du och jag, som ställs inför svåra val och situationer och därigenom utvecklar hjältemod och skapar en bättre värld. I hennes berättelser finns sjukdom, svek, död, olycka och orättvisa. Huvudpersonerna, oftast barn, tvingas möta dessa faror, lära sig av dem och därmed växa som människor. I hennes berättelser finns också mycket klokhet invävt, likt Skorpans citat ovan. Jag kan inte tänka mig bättre undervisning för barn (och vuxna) än Astrids arv i form av böcker och filmer – kombinerat med idrott såklart.

Men så till dilemmat: alla tänker inte som Jonatan, och därför måste vi ibland vara modiga, göra svåra val, alliera oss och kämpa. Hela tiden vaksamma på de människor vi omger oss med så att vi inte blir bedragna. Det sker i stort och smått och i olika sammanhang. Katladraken kanske är kommunen, folket i Törnrosdalen våra medlemmar, Tengilsoldaterna de där idrottarna som dopar sig och Sofia den där fantastiska tränaren. Vad vet jag?

Inom idrotten och i föreningslivet är det en ständig kamp om bidrag, halltider, information, administration och utbildning. Som om det inte vore nog är vi alla dessutom måna om att just våra idéer, ideologier, metoder och ambitioner är de rätta, de sanna. Vi fastnar i debatter om rätt och fel, bra och dåligt, istället för att känna efter vad som faktiskt är gott,,, eller ont.

Jonatan dödar inte, det tycker Orvar är synd, för då blir det svårt att vinna striden. Förståeligt. Men det som fascinerar är att Jonatan aldrig sviker sina ideal, behåller sin värdighet (inför sig själv) och därigenom vinner det inre mod som krävs för att sedan vända hela striden. (Sedan låter han Katladraken sköta dödandet, hm, men jag antar att drakar faller under naturlagen karma.) Varken Jonatan eller Skorpan kompromissar med sina inre värderingar, vilket gör att de heller aldrig fastnar i dispyter om rätt eller fel metod. De gör vad som krävs och värdegrunden föds genom handlingen – inte tvärtom.

Den tilliten saknar jag inom Svensk idrott idag. Vi vill kontrollera. Och med kontroll föds mer kontroll. Även det onda kommer att bli mer kontrollerande. Visst, även jag är rädd, rädd för övergrepp, förlorade bidrag, skador, fusk och lögner. Så frågan är, om jag inte vill se detta inom den idrott jag representerar, min idrott, svensk idrott – vad kan jag då göra? Jag kan svara inför mig själv. Jag kan likt Jonatan välja att inte döda, inte bli eller göra det jag bekämpar. Enbart så kan jag också påverka och förändra – jag ser ingen annan lösning.

Jag har gjort och kommer säkert göra misstag längs vägen, då måste jag förlåta mig själv. Du kommer också att göra misstag, förlåt dig själv. Och om du skulle tvivla på om det du gör är ont eller gott, sätt dig ned i stillhet och begrunda dina motiv. Hjälper inte det? Fråga dig själv om du skulle uppskatta att andra gör det du gör. Nästa steg är att fråga dig själv varför du så lätt upptäcker brister hos andra – vad är din bild av dig själv?

Det är den svåraste resan av alla, men det krävs att du gör den, om du inte vill vara en liten lort.

Love Swartz, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s