Sörmland hjärta Värmland = sant

västerås2

År 1799 startades Sveriges första bibliotek i Kjula socken, strax utanför Eskilstuna. Kyrkoherde Magnus Jonae Hjortsberg insåg att för att få gemene man att få upp ett intresse för läsning behövs det en tillgång till litteratur. Alla skulle inte behöva köpa en bok för att läsa den. På 1840-talet började sedan spridningen av Folkbibliotek att ta fart i Värmland och sen vidare ut över landet.

För lite drygt ett år sedan fick jag ett telefonsamtal som förändrade mitt liv drastiskt till det bättre.

En god vän ringde och berättade om en tjänst som skulle tillsättas på Sörmlandsidrotten. En tjänst som innebar en kombination av miljö, integration och idrott – och redan där var jag såld. De behövde någon som skulle vara med och sprida något som hette Fritidsbanken, samt stötta de kommuner som vill starta en sådan.

Fritidsbanken fungerar egentligen precis som ett bibliotek, men för sport- och fritidsutrustning. Och på samma sätt som kyrkoherde Magnus som upptäckte att fler började läsa när de fick låna böcker så finns Fritidsbanken till för att så många som möjligt ska ha tillgång till en aktiv fritid.  Ung som gammal ska kunna prova på olika aktiviteter utan att behöva köpa utrustning först. I många fall kommer det att leda till att låntagaren hittar en idrott eller annan aktivitet som de gillar och vill fortsätta med, kanske i organiserad form i en förening, eller på egen hand.

Jag har haft förmånen att få åka runt och besöka en hel del Fritidsbanker, och jag tycker alltid att det är lika fantastiskt att kliva in i dem. En hel värld öppnas, full med roliga prylar som finns att låna. Allt ifrån skidor, skridskor, bollar, klubbor, cyklar, racketar och skor till fiskespön, tält, kubbspel, pulkor, stormkök, frisbees, svampkorgar och surfbräda. Och om jag som medelålders man tycker det är roligt, vilken tioåring skulle inte då tycka att de kommit till himmelriket?

Mitt idrottsintresse var en av anledningarna till att jag direkt gillade konceptet Fritidsbanken. Men minst lika mycket klappar mitt hjärta för miljöfrågorna. Och vi kan inte blunda för att det finns enorma utmaningar vi står inför. Och även där kan Fritidsbanken vara med och göra skillnad. En av Sveriges stora utmaningar är att varje svensk i snitt konsumerar som att det fanns 4,5 jordklot. Vi har en enorm överkonsumtion, och den växer för varje år.
Som förälder till nyfikna barn och ungdomar så ställs vi inför utmaningar. Utbudet av aktiviteter är ofta enormt, och våra barn vill gärna testa på allt ifrån handboll, skidor, fiske, fotboll, skridskor till kubb eller skateboard. Risken finns att vi köper på oss utrusning till allt de vill testa. En konsumtion som riskerar att hamna på hög när intresset svalnat. Vilket blir problematiskt både ur ett förvaringsperspektiv (vindsförrådet eller garaget har bara ett visst antal kvadrat) men framförallt ur ett konsumtionsperspektiv.

Där kan Fritidsbanken vara en positiv kraft till att stimulera en hållbar konsumtion. Då det ges möjlighet att testa många olika aktiviteter kan låntagaren pröva sig fram tills den hittat det som den verkligen tycker var roligt, och kan då välja att göra en bra investering. Istället för att köpa en mängd utrustning av skiftande kvalitet (för att testa) som sedan blir liggandes kan man satsa på kvalitet i det man valt att engagera sig i.
Och ska utrustningen användas vid endast ett fåtal tillfällen (barnens friluftsdagar eller helgens kanotpaddling) så är det ju onödigt att köpa utrustning. Delningsekonomi är en väg framåt, och att då ha ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning är helt enkelt briljant.
Fritidsbanken jobbar dessutom nästan uteslutande med återbrukad (begagnad) utrustning. Tanken är att den utrustning som finns ska få användas tills den är slut. Så all den utrusning som ligger hemma i våra förråd kan genom Fritidsbankens omsorg (och lite handpåläggning) komma till glädje för många andra människor under lång tid framöver.

Att få vara med på Fritidsbankens resa har varit fantastiskt. Sedan jag började för drygt ett år sedan har antalet Fritidsbanker mer än fördubblats. Idag har närmare ett sextiotal kommuner redan öppnat, och minst lika många står i startgroparna. I Sörmland finns det än så länge en Fritidsbank i Nyköping, och under året kommer det öppnas upp även i Katrineholm, Eskilstuna och med största sannolikhet även Flen.  Visionen att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun är inte längre en utopi.

Fritidsbanken grundades av en diakon i Värmland för fem år sedan. Sen har resan gått fort. Och vem vet, kanske kommer Fritidsbanken göra samma resa som Magnus första bibliotek i Kjula. Om några årtionden kanske Fritidsbanken är lika naturligt och inkluderat i kommunal verksamhet som biblioteken är idag. Och därmed är (både bok- och fritids)cirkeln sluten.

/Johannes Hedlund, regional samordnare Fritidsbanken

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s