Lånade fakta om dopning

Min vän och kollega, Conny, och jag hade nyss ett spontant samtal om dopning, kosttillskott och andra preparat kopplat till idrott. Nästa vecka arrangerar nämligen Sörmlandsidrotten en föreläsning i ämnet, Är du säker på att du inte är dopad? Föreläsarna är Jonas Karlsson (känd från TV-sporten och nu senast i OS-studion) och Johan Öhman. Sistnämnde var med och bildade Prodis, ett nätverk mellan olika gym, kommuner, Polisen och Länsstyrelsen. Syftet med Prodis är att skapa 100% ren hård träning, det vill säga fri från fusk och genvägar. För oavsett om du idrottar för att tävla eller bara motionerar finns uppenbarligen risken att du lockas till snabba resultat.

Kroppsideal och utseendefixering är vanliga orsaker hos både killar och tjejer och det är viktigt att förstå ungdomarnas situation och sammanhang; deras vardag. När behovet av att vinna är så stort att du dopar dig eller din självbild så bräcklig att du tar anabola, strävar du troligtvis mot många yttre ideal, som du tror dig behöva uppfylla. Här behövs vuxenvärlden. Här behövs kunskap. Här behövs omtanke och handling.

Conny berättade att han skickat ett lite barskt mejl till sina kontakter inom Prodis om deras engagemang i denna fråga. Han vill helt enkelt (och självklart) se att fler tar tag i problematiken, på gymmen, i föreningen och hemma i familjen. Jag bad honom skicka mejlet till mig och klippte sedan ut några rader som jag tycker är läsvärda och rättade helt enkelt in dem här i bloggen. Jag vill alltså förtydliga att det är en subjektiv text – inte desto mindre viktig:

…alltså så har vi troligtvis cirka hundra tusen personer i Sverige som använder anabola preparat! Ökningen de senaste tre, fyra åren är tredubbel, minst, spekulerar man på dopingjouren… Problemet ökar bland tjejer och 90-talister. Det är ”esteterna” (de som tränar för att få en snygg kropp) som mest figurerar i riskzonen; alltså era kunder!!! Kosttillskotten som säljs är ofta totalt okontrollerade och vi vet inte vad vi får i oss. Barn och ungdomar söker hjälp för hjärtsvikt, illamående etcetera på grund av energidrycker. Det finns även dokumenterade dödsfall.

Kroppsidealen är i många fall helt skeva idag bland tjejer, killar, kvinnor och män. Vi matas av dem i sociala media. Tar ni med detta i era värdegrundsdiskussioner? Tänker ni på vad ni sänder för signaler genom era likes på facebook? Så kallade ”quickfix” är mer på kartan än någonsin idag i samhället. Därmed blir otillåtna eller riskabla preparat en lockelse…

Det har aldrig varit så lätt att få tag på dopningspreparat som nu. De flesta tar det inte för att tävla, utan för att se bra ut. Som jag berättade igår sitter 14 åringar i Sverige och beställer anabola steroider för att injicera…

Tack för dessa ord, Conny, tunga fakta som jag hoppas väcker liv i frågan. Tråkigt nog måste jag skriva att som vanligt handlar det om kortsiktiga resultat, oförmåga att se ett värde i det långsiktiga engagemanget eller i hälsoaspekten. Träna för självkänsla, för utveckling, men framförallt: för din egen skull! Depression, ätstörningar och andra självskadebeteenden kan alla vara olika uttryck med lika botten – jag duger inte som jag är!

Men kom igen nu, det gör du visst – och det är allas vår förbannade skyldighet att hjälpa dig att förstå det!

Love Swartz, med lånade ord från Conny Dahlqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s