Att sätta en potatis i halsen kan sluta riktigt illa

Maten är serverad och familjen sätter sig runt bordet. Arvid 9, yngsta barnet, skyfflar in maten i munnen med en rasande fart. Ni föräldrar vet precis varför: han var tvungen att avbryta fotbollsmatchen med kompisarna för att komma in och äta. Nu vill han bara avsluta middagen och springa ut till matchen borta på ängen igen. Det är fullt naturligt och helt i sin ordning. För när barn leker är det på riktigt, det är allvar, det känslor och det är här och nu. Även en spontan fotbollsmatch med kompisarna från samma gård är viktig. Så är det när barn leker. Och efter leken går de vidare, då är leken slut.

Låt oss därför förflytta oss från middagsbordet en stund och reflektera över detta. När barn leker är det allvar. Alla som haft med barn att göra vet det. Genom lek lär man sig om livet. Konflikter uppstår om orättvisor, mitt och ditt, rätt och fel och om vem som får vara med. Men när leken är slut är (oftast) även konflikten det. Ibland har vi vuxna fått gå in som konfliktlösare. Sällan går vi in och talar om hur leken ska lekas, men vi hjälper till när det blir svårt. Och svårt blir det. Barn är inte färdigutvecklade och saknar de empatiska förmågor som vuxna har. De har inte etablerat konsekvenstänkande och är ofta egocentriska till sin natur. Vi behöver därför prata med dem om detta, helt enkelt guida dem. Ibland kan vi guida dem genom det svårgripbara och abstrakta, men ibland får vi bara tala om vad som gäller. Punkt. En balans mellan dessa gör att barnen genom samtal och egna erfarenheter tids nog lär sig det sociala samspelet, lär sig livet.

Tillbaks till middagen, som tydligt visar skillnaden mellan barnperspektiv och barnets perspektiv. Barnets perspektiv är tydligt: matchen väntar. Barnperspektivet däremot handlar om föräldrarnas förmåga att se steget längre. Föräldrarna vet (förhoppningsvis) att kroppen mår bäst av att äta i lugn ro. Föräldrarna vet (förhoppningsvis) att matchen är viktig för Arvid här och nu, (men också att det kommer fler tillfällen.) De vet (förhoppningsvis) att livet kräver träning i inre kompromisser och att det finns vinning i att träna sitt tålamod. Det vet (förhoppningsvis) också att ett oaktsamt, stressat ätande kan få ödesdigra följder om man tillexempel skulle sätta i halsen. Därför talar de om för Arvid att han måste lunga ned sig och äta långsammare.

Föräldrarna låter inte barnets perspektiv vara avgörande. Trots risken att Arvid kommer att bli både arg och ledsen. De vet att det är grundkänslor som hör till barnets utveckling. De zoomar ut och tänker på vad som är bäst för Arvid i långa loppet. Och det är precis vad föräldrar ska göra. Det är också vad vi som tränare, lärare och ledare ska göra. Lyfta blicken, tänka längre än barnet. Det är vår viktigaste uppgift.

Vi ska inte ta följa barnets vilja om den kan vara skadlig för barnet. Vi ska utgå från barnets perspektiv för att förstå, respektera och kommunicera med barnet. Vi ska utgå från barnets perspektiv när vi planerar och genomför lekar och idrott med barnet. Men vi ska utgå från ett barnperspektiv när vi tänker på vad det vi gör ska leda till för barnet. Och det är en väsentlig skillnad.

Barnet måste inte alltid förstå på en gång varför det inte får göra som det gör. Viljan att spela fotboll är så stark att barnet inte vill bry sig om en larvig regel som att tugga maten långsamt. Här måste vi våga vara vuxna. Vi måste alltid göra en avvägning om det verkligen är upp till barnet att bestämma i olika situationer. Men vi måste även prata om de här sakerna med barnet i stunder då vi har mer tid, när det inte spelas en fotbollsmatch. Om vi bara väljer det kritiska tillfället kommer vi befinna oss i ständig konflikt som barnet inte förstår.

Du är förälder och du är tränare: Fundera över vad det innebär att möta barnet där det är men samtidigt leda barnet dit det ska. När du vet att något är osunt eller riskabelt, ta då diskussionen, ta då konflikten. Att sätta en potatis i halsen kan gå riktigt illa.

Love Swartz, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s