Den sanna vägen – barnets väg

Du tittar på världen med stora ögon och nyfiken blick. Du leker, uppfinner, upptäcker. Frågar varför? Och varför igen? Och igen? Likt en framstående forskare. Jag följer dina framsteg, ser hur du lär dig, lägger samman, drar slutsatser och förkastar dem. Din värld växer för varje steg du tar och varje ord du lär dig. Du är på upptäcktsfärd i din värld, på din lekplats och i dina drömmars landskap.

Du förstår att du kan bli och göra nästan vad du vill och väver så samman dröm och verklighet. Du testar gränser och lär dig om smärta. Du är ett kaos av känslor, hopp och rädsla. Samtidigt modig, frisk och stark. Du är som alla andra, precis lika unik.

Du är klokare än alla oss som vill lära dig, visa dig, guida dig. Vi som vill få dig att förstå att du snart måste lämna fantasin. Växa upp. Bli vuxen. Med allt vi har svär vi att skydda dig. Vi styrs av kärlek, oro, rädsla, hopp och omtanke. Vår välvilja omsveper dig och vi skäller, pekar och begränsar. Du lär dig rätt och fel. Du lär dig bra och dåligt. Du lär dig att vi tycker att du ska göra som vi säger, tycka som vi tycker, veta det vi vet. Och vi skyddar dig snart bara från dig själv, din fantasi och din lust att upptäcka när vi egentligen kanske borde skydda dig från oss, vårt sätt och våra fördomar. Du är perfekt som du är. Och du ska bli just dig själv. Ingen annan.

Hem, skola, idrott och kultur. Trygghet, socialisering, fysik och självkänsla. Allt smälter samman och mitt i allt blir du ett Jag. Får en identitet. Låt mig därför få säga några ord om det. Och om idrotten. Idrotten som är min plats och möjlighet att kunna finnas där för dig:

Var dig själv så gott du kan. Jag gör vad jag kan i mitt jobb för att du ska kunna det. Inom idrotten vill jag att du ska använda dig av all den nyfikenhet, all den lust och allt det mod du har inom dig. Här vill jag att du ska lära dig vad respekt är genom att bli respekterad. Lära dig träning genom att träna och tävling genom att tävla. Här ska du få kompisar genom att vara en kompis. En laget, en i gruppen. Här ska du få upptäcka glädjen i att kämpa och utvecklas. Här ska du få lära dig att växa genom motgångar, svårigheter och tårar. Men framförallt ska du få skratta, fokusera, reflektera och briljera. Du ska få lära dig massor, om dig.

Vill du kasta boll? Kasta boll! Vill du springa? Spring! Vill du simma? Simma! Vill du dansa? Dansa!

Det viktigaste du kan lära dig är att du är ditt eget ansvar. Precis som jag är mitt. Men det är också mitt ansvar att aldrig svika dig. Aldrig. Det är mitt ansvar att inte blanda ihop Jag och Du. Din väg är din. Kan jag lysa upp delar av den så gör jag det. Men du kommer också att få upptäcka mörker, ensamhet och kanske till och med utsatthet. Stunder då du bara har dig själv. Det är då jag hoppas att mitt skydd och min välvilja aldrig kvävde dig. Det är då jag önskar att tryggheten från hemmet slagit rot i dig. Det är då jag önskar att du lärt dig vad riktig vänskap är. Det är då jag hoppas att din själ är stark och att din tillit fast.

Vissa människor kommer att säga till dig att du inte duger. Det är lögn. Det är en prövning. Du måste vara medveten om att ingen sann människa säger så. Du måste förstå att de inte lärt sig att lita på sig själva. Någon svek dem. Men det behöver inte du göra. Du kan visa dem att du visst duger, precis som du är, så kommer de att förstå att de också gör det. Till slut.

Låt idrotten vara en plats där barn får bygger självkänsla. Där varje medalj liksom varje förlust representerar det sunda, lustfyllda och ansvarsfulla. Den plats där vi alltid väljer den sanna vägen. Den väg som barnet lär oss.
Love, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s