Coach Dumbledore

Jag vet inte varför Harry Potter har gått mig förbi tidigare, såväl böcker som filmer. Det känns ju lite som allmänbildning. Men så nyligen såg jag i alla fall filmerna och fann jag direkt en mentor i professor Dumbledore. Han är rektor på skolan Hogwarts där Harry Potter går för att utveckla sina magiska krafter. Dumbledore leder såväl elever och lärare genom tuffa situationer med hjälp av kloka, inspirerande citat.

Ett av citaten:

Det är våra val som visar vilka vi verkligen är, långt mer än våra förmågor.

Vilken tränare som helst med önskan att idrotten ska ge självständiga, ansvarstagande och framgångsrika barn kan stanna upp i sin planering, se över upplägget och sedan integrera citatets fulla mening i sin pedagogik. Ofta fastnar vi annars vid just förmågor, även kallat talang, om än i all välmening. I värsta fall leder det dock till favorisering olika grad vilket sällan är gynnsamt vare sig för den favoriserade eller de övriga i gruppen.

Jag pratar inte om selektering nu, det vill säga ålders-, nivå-, eller könssegregering, jag pratar om favorisering i en viss grupp. Där ett för tillfället mer fysiskt utvecklat barn får tränarens fulla uppmärksamhet och särbehandling, snarare än att man utgår från andra parametrar som handlar om inställning, ansvar och delaktighet. I många fall kommunicerar vi ledare vissa värden, men visar i praktiken upp att vi premierar just förmågor. Citatet faller då tillbaka på ledaren själv… ”Det är våra val som visar vilka vi verkligen är…”

Dumbledore säger också att det krävs mod för att stå upp mot sin fiende, men mer mod för att stå upp mot en vän. Även det är skrämmande aktuellt i våra verksamheter där vi många gånger ser galet ledarskap eller föräldraskap i samband med träning och match men knyter näven i fickan. Vi har en dålig magkänsla men följer den inte. Vi väljer det enkla, före det rätta, som Dumbledore uttrycker det.

Jag tror alltid att det går att göra det vi gör ännu bättre, på andra sätt och mer effektivt. ”Hur” är den svåra frågan? Men så länge vi ansvarsfullt reflekterar över det, av välmening för barnen vi tränar, är jag glad…

En fråga som gäckar mig: Är Harry favoriserad?

Love, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s