Medaljen är kastad…

Om du inte vill behålla din medalj är din ensak. Men vad vill du bevisa med att ta av dig den under prisceremonin? Vad vill du säga med att slänga upp den på läktaren? Att du egentligen är bättre? Att du är orättvist behandlad? Upplys mig, för jag förstår inte…

Hockeygrabbarna tog ytterligare ett silver i JVM, men det dög inte riktigt. Efter att några av dem demonstrativt tagit av sig medaljerna under ceremonin får ”de skyldiga” nu några matchers avstängning under nästa turnering. Detta gäller såväl spelare som ledare. Och diskussionen som följer i hockeyförbundet är huruvida straffet var rimligt och om det ska överklagas. What?

Man väljer alltså som förbund att fortsätta på samma linje. Fortsätter prata om de orättvisa krafterna runtomkring. Borde inte diskussionen istället handla om hur vi fostrar spelare och ledare? Vad vi lär ut? Borde vi inte analysera hur vi ser på begreppet respekt inom hockeyn och idrotten i stort? Är inte det vitsen med straff och avstängningar, att man ska ges tiden att reflektera över vad man har gjort för fel; snickeboa?

Straffet är ju såklart tilldelat av disciplinära skäl. Man har inte visat respekt, helt enkelt.

Så vad är respekt? Respekt är synen på mig själv. Min självkänsla. Min tillit. Min ansträngning för att göra mitt yttersta, ta ansvar för min egen insats och sedan utvärdera och förbättra. Förstår jag inte det, borde jag inte tävla, i alla fall inte ett VM. Har jag däremot respekt för mig själv, kommer respekten för spelet, motståndaren och domaren på köpet. Då uppstår inte behovet av en missnöjesdemonstration.

I det här fallet straffas man dock inte för bristande respekt, utan för respektlöst beteende. Det är en viss skillnad. För att ta av sig medaljen är att säga till motståndaren: du förtjänar inte att vinna över mig, jag är egentligen bättre än dig. Man säger till arrangören: denna turnering är inte värdig mig. Man säger till domaren: du var inte rättvis mot mig. Ingenting i det beteendet handlar om en själv eller om stolthet. Man missar helt poängen med varför man överhuvudtaget idrottar och tävlar. Beteendet tyder på att man inte är redo, och därför (kanske) inte borde varit uttagen. Respekt, det vill säga insikt och självkänsla, borde väl vara ett kriterium?

För: om jag som åskådare följer ett lag i en stor turnering utgår jag ifrån att spelarna gör sitt yttersta, fokuserar på sitt spel och följer sin matchplan. Om de sedan är besvikna tänker jag att de gör sin analys och kommer igen. Och om man anser sig orättvist behandlad finns det, Ett: formella vägar att kommunicera detta, och Två: möjligheten att träna så att man har marginal för orättvisor. Livet är hårt ibland, låt idrotten lära dig det.

På hög internationell nivå kommer troligtvis det politiska spelet alltid ha en viss inverkan på bedömning och resultat. Det är viktigt att man som tränare och idrottare förstår det. Inte för att acceptera det, men för att besegra det. För att inte knäckas av det. För att träna på ett sätt så domare, delegater och andra inte kan komma åt en. Och det kräver självdisciplin om något. Och respekt. För sig själv.

Det är inte intressant med idrottare som gråter på prispallen eller uttrycker missnöje i intervjuer. Det är intressant med idrottare som visar integritet och står utanför det de ändå inte kan påverka. Låt den som fuskar ta ansvar för fusket. Låt domaren ta ansvar för sina beslut. Låt din insats vara belöning nog om du inte litar på organisationen. Och ta lärdom.

En slängd medalj är som barnet som slänger sig ner på golvet i affären och skriker för att det inte får godis. Det leder inte till sympati. Det leder inte till målet. Det är egentligen bara pinsamt och lite konstigt… Har vi inte lärt våra spelare det själva är det väl bra att någon annan gör det?

Jag har gärna fel, säg emot om du tänker annorlunda, så utvecklar vi tankarna.

Love, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s