En sakkunnigs bekännelser

På en middagsbjudning i början av året nämnde jag för en vän att jag numer har titeln ”Sakkunnig” när det kommer till barn- och ungdomsidrott i mitt arbete. ”Oj, ja, då måste du ju kunna sakerna också”, svarade han. Samtalet var skämtsamt men inte tomt på undertoner. Att vara sakkunnig förpliktigar, men vad innebär det? Jag funderar fortfarande. Är det någon som inbillar sig att jag kan mer än någon annan när det kommer till barn- och ungdomar som idrottar? Om något så har jag förstått hur mycket jag inte vet.

Men jag är glad över att varje distrikt har en sakkunnig inom detta område. Det är ett privilegium att få träffa sakkunniggänget med jämna mellanrum och få dela erfarenheter från svensk barn- och ungdomsidrott. Berikande. inspirerande. Framförallt viktig känns denna roll då behovet av stöd till föreningar, tränare och föräldrar är så stort. Och behovet av att uppmärksamma det behovet är ännu större. I slutänden får man andas ut i tacksamhet över att medvetenheten tycks öka.

Intresset för en barnvänligt prestationsinriktad idrott känns allt större. Många tycks inse att hård press och resultatfokus sällan leder dit man vill och att en seriös (elit-) satsning kan genomföras tryggt, säkert och med glädjen i behåll… om man väl prioriterar dessa värden. Alltfler mervärden med idrotten uppmärksammas och innovationen är stor beträffande nya metoder för träning och tävling.

Och bra saker sker på flera plan. Riksidrottsförbundets satsningar ihop med BRIS har lett till att det idag finns enkla guider och tillgängligt stöd när det kommer till frågor om trygghet för barn och ungdomar. Föreningar kan enkelt ta till sig av och kommunicera information om barnidrott till sina medlemmar. Utbildningar kan arrangeras digitalt och fysiskt, i varierade former och för olika målgrupper.

Pionjärerna inom idrotten tar tillfället i akt och skapar trygga miljöer som en given metod för framgång. Trygghet, hur det än definieras i olika sammanhang, påverkar prestationen i såväl gruppen som hos den enskilda. Barnkonventionen ses därför mer som en tillgång än ett krav för den vise ledaren. Allt smälter samman, till det bättre.

Tyngst i mitt arbete är de dagar då sexuella övergrepp mot barn uppdagas. Aldrig har jag känt mig så otillräcklig som när jag ska vara stöd åt människor som i all godhet och välmening driver en förening och plötsligt måste möta det otänkbart förskräckliga. Här vill jag uppmana alla att förebygga, vara uppmärksamma och framförallt modiga. Våga se det ni inte vill se om det finns där, och agera!

Störst lärdomar drar jag av kombinationen att å ena sidan vara byråkraten, bloggaren och föreläsaren, den som vet hur det ska vara. Å andra sidan, i mitt ideella uppdrag som simhoppstränare, måste jag hantera verkligheten. Den verklighet som aldrig stämmer överens med vad som borde vara, aldrig slutar överraska och alltid påminner en om att vara ödmjuk. Jag har fått allt jag predikat om beprövat i praktiken, det har varit utmanande men utvecklande. Note to self: Dels måste jag slipa på mitt ledarskap, dels måste jag tona ner min predikan. Växelspelet fortsätter…

Min största respekt till alla er fantastiska tränare, ledare och föräldrar där ute som gör idrottsupplevelsen möjlig för Sörmlands alla barn. De med rötter här i generationer tillbaka och de nykomna. Idrotten säger välkommen – det värmer!

Nu tar bloggen sommarlov. Vill du att jag tar upp tråden igen till hösten så hör gärna av dig. Vad vill du läsa om? Vad funderar du över? Och hur kan vi vinkla detta vidare?

Stort tack till dig som läst, hejat på och delat bloggen under våren. Tack för support och feedback. Det har vart kul!

Love,,, ”sakkunnig” 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s