En björntjänst gör visst någon glad

Laget, ett gäng grabbar i yngre tonåren, hade just förlorat hockeymatchen. De var deppiga och nere när de stapplade in i omklädningsrummet på sina skridskor. Där inne slog de sig ned på bänkarna och gnällde. Gnällde på sig själva och på varandra. De var ju såååå dåliga, livet var orättvist, och så vidare.

Tränaren, Björn, bad killarna att vara tysta en stund. Helt tysta… Ännu tystare. Och när ingen längre sa något bad han dem lyssna. Bara lyssna, noga. – Vad hör ni? Frågade han. Givetvis hörde de alla glada rop och segersånger från det andra omklädningsrummet. Men varför skulle de behöva lyssna på det? – Idag, grabbar, sa Björn, har ni gjort något riktigt speciellt. Idag har ni spritt glädje. Ni har spritt oerhört mycket glädje. Och det är något ni kan vara glada och stolta över.

Utanför omklädningsrummet stod ett antal oroliga och nojiga föräldrar. – Å nej, tänkte de, nu ska man behöva ta hand om sonens besvikelse och dåliga humör. Det blir en tuff bilresa hem. Vad ska jag säga? Hur kan jag trösta? Snacka om att de blev förvånade när killarna kvarten senare kom ut sjungande och glada för att berätta om dagens bragd.

Berättelsen är lånad från Björn Pettersson, tidigare ungdomstränare i AIK-hockey. Den har guidat mig i mitt ledarskap under många år och i många situationer. Jag brukar ofta berätta den när jag föreläser för ledare och föräldrar. Varför?

Först och främst är det en rolig historia som verkligen vänder på perspektivet. För det andra lär den oss något viktigt om barn och deras syn på tävling. På ett vidare plan säger den även en hel del om ledarskap.

Den är rolig och minnesvärd just på grund av den oväntade vändningen. Med några enkla ord från tränaren förändras pojkarnas inställning, tillstånd och känslor. Björn gör vad vi kan kalla för en mönsterbrytare. En retorisk mönsterbrytare som påminner om att bakom spelet, matchen och allvaret är leken alltid närvarande. Det blir en starkt och minnesvärd upplevelse som sedan kan leva vidare som anekdot och få innebörden av en ritual; ett arv. ”Vi är de som kom från en förlust, vände på sammanhanget och blev segrare. Vi blev sammansvetsade av det – och nu kämpar vi tillsammans.”

Givetvis hade Björn plan, och såg allt i ett större sammanhang. Hans hockeylag byggde med tiden upp en arsenal av erfarenheter som gjorde dem starka som individer och lag. Inte helt oproblematiskt alla gånger, men med ett allt mer tydligt mål i sikte.

Ledarskapet har betydelse. En insiktsfull och vis ledare förvandlar motgångar till lärdomar och vinster. Skapar bekräftelse. Bekräftelse i just det här fallet var att lyfta laget mentalt på ett oväntat sätt och därigenom lätta grabbarnas tunga känslor och hindra en negativ spiral som förlusten hade kunnat leda till. Invävt i det hela finns också en grundvärdering: En förlust påverkar inte ert värde som människor, det förblir intakt. Den känslan skapar trygghet hos ett barn, som sedan kan fortsätta att vara just barn och samtidigt utvecklas som spelare.

Love, Sörmlandsidrotten

 

Bild: Bildbyrån

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s