Trädgårdsmästaren och tränaren

Andas och föreställ dig att du befinner dig i en stor och vildvuxen trädgård. Lummiga buskar, blommor i olika färger, högt slingrande buskar som sträcker sig mot himlen. Fasta stammar och vida kronor. Gräsprydda kullar och stenar. Lyssna till surret från insekter och känn doften av nektar.

Tänk dig nu att du är en trädgårdsmästare som beskär och förfinar den omgivande växtligheten. Du rensar, täljer, gräver och ansar. Plattar till en stig och dekorerar den med sten. Du skapar en plats att njuta av och återgå till. En plats som fortsätter att växa, att frodas och leva. Och du fortsätter att förfina. Vissa dagar njuter du bara i skuggan av en trädstam, andra dagar betraktar du och planerar. Sedan fortsätter du ditt skapande, ditt samspel med naturen.

Det är just det som är grunden till att skapande. Först låta växa, sedan beskära. Och det går utmärkt att se barns idrottande på samma sätt. Som en trädgård vilken först måste växa för att sedan kunna förfinas. Jorden är de grundläggande motoriska rörelserna, rötterna är styrkan, blommorna är rörelsen och stenarna är erfarenheterna, självförtroendet. Insekterna är leken, skrattet, tävlingen och självkänslan, livet. Och det är din coachande blick som formar och leder utvecklingen. Ju mer du låter trädgården växa, ju större mångfald av växter och liv, desto större möjligheter.

Det är ingen bra idé att för tidigt klippa och förfina sin rosenbuske. Den måste få tid att växa. Jorda sina rötter och få näring och styrka åt sina grenar. Var inte rädd för att låta barnen du tränar utveckla alla sina färdigheter och sinnen, var inte rädd för att uppmuntra deras kreativitet. Ur en bred uppsjö av färdigheter blommar sedan talangerna. Med en bred bas av rörelser växer självkänslan hos barnen och lusten att delta i lek och spel ökar. Precis som trädgårdens mångfald blir en källa för näring åt allt som lever där, så utvecklas även människan av mångfald.

 

Love, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s