Imse vimse spindel

Först klättrar spindeln upp för tråden och sen blir den bortspolad av regnet. Därefter stiger solen och spindeln klättrar upp igen. Själv försöker jag leva lite på distans från spindlar men jag gillar essensen i den där barnvisan.

Man får aldrig veta vart spindeln är på väg annat än att den klättrar uppåt. Man får aldrig veta om spindeln blir arg eller ledsen när den blir bortspolad. Man får bara veta att den börjar klättra igen och att solen kommer tillbaka när det har regnat.

Det är en klar och enkel metafor för livet, fullkomlig i sin enkelhet. Meningen med det hela och känslorna är helt och hållet upp till spindeln. Förutsättningarna, däremot, är giltiga för oss allihop.

Budskapet är tydligt: Gör precis det du är ämnad för, och gör det helhjärtat. Sträva uppåt och ge inte upp på grund av motgångar.

Vår utmaning är att lita på det vi har inom oss och tro på det vi gör. Spindeln tvivlar inte, den spinner sin tråd och klättrar. Den försöker inte vara något annat. Den försöker inte flyga. Och den är perfekt just så som den är.

Jag skulle gissa att var och en av oss människor äger samma fullkomlighet som spindeln, men på något vis trasslar vi ibland in oss i vårt eget nät. Vi börjar tvivla för att tråden är tunn och känner inte dess inre styrka. Vår egen inre styrka.

Kan idrotten vara den plats där barnet får upptäcka sig själv, sina styrkor och sin glädje? Är vi ledare och tränare de där trygga förebilderna som barnet behöver? Har vi funnit vår egen mening och är vi okej med att det regnar ibland?

Jag vet inte. Men jag vet när vi är det, då skapar vi ett sammanhang som är meningsfullt och utvecklande vare sig det tävlas eller inte. Lek blir till allvar och allvar blir lek. Allt blir ett lärande.

Till sist: Det finns en utmärkt liten fingerdans kopplat till visan så att barnen som sjunger den får träna sin finmotorik. Förträffligt. Tänk bara om den dessutom hade botat spindelfobi…
Love, Sörmlandsidrotten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s