Det åttonde underverket?

Att spara pengar är en fråga om tålamod. Det gäller oavsett om du sparar till en drömsemester om ett par år eller om du vill ha ett gediget pensionskonto. Är du medveten och tillräckligt beslutsam kan du genom många små insättningar till slut besitta en stor förmögenhet. Än mer sant blir detta genom aktie- eller fondsparande och den så kallade ”ränta-på-ränta-effekten.” Självaste Albert Einstein ska tydligen ha kallat denna för det åttonde underverket.

Det fungerar helt enkelt så att du på ett år får viss avkastning på ditt sparande genom en viss fond eller aktie, och nästkommande år får du ränta inte bara på den insatta summan utan även på avkastningen på år ett. Så fortsätter det, likt en snöboll i rullning som bara blir större och större. Givetvis finns det risker med att spara på detta sätt, vilket gör att ökad medvetenhet om bolagen bakom fonderna ger vissa fördelar. För många kan det även vara intressant att veta vad bolagen står för, om de är miljömedvetna och humana till sin karaktär.

Du gör ditt val. Du väljer din insats. Du ger det tid. Resultatet kommer.
Vad du förhoppningsvis inte gör, är att du börjar med att försöka skapa eller påverka räntan innan du gjort din investering. I några fall kallas det för fusk eller bedrägeri – i de flesta fall är det bara dårskap.

Fenomenet är direkt överförbart på idrott. Inget resultat är givet på förhand, men med medvetenhet, rätt insatser och tålamod kommer resultaten. Det gäller oavsett om vilka typ av mål vi har med idrotten. Vill vi uppnå integration? Vill vi ta oss till ett mästerskap? Vill vi öka folkhälsan?

Det enda vi kan göra är att träna. Steg för steg. Bit för bit. Timme efter timme. Dag efter dag. I med och motgång. Aldrig ge upp. Detta kan liknas vid ett återkommande tips från erfarna investerare: sälj inte. Köp och behåll. Även när det svajar. Resultaten kommer.
Och riskerna finns ju även inom idrotten. Vi kan drabbas av skada. Vi kan tvingas att flytta. Föreningen läggs ned eller något annat händer oss eller sker i vår omgivning som vi inte kan påverka. Vi tvingas böja oss för omständigheterna. Bolaget går i konkurs.

Riskerna måste vi leva med, och med ökad medvetenhet lära oss att minimera och hantera dem om något sker. Men vad är alternativet? Visst finns det människor som föds med silversked i mun. Människor med tur, oerhörd tajming eller exceptionell talang. Men tar vi rygg på dem sliter vi snart ut oss på alla plan, emotionellt, mentalt och fysiskt.

Nej, nittionio procent av oss måste göra hela jobbet, ta alla nödvändiga steg, kämpa och sträva med stort tålamod. Men såsom ränta-med-ränta-effekten lovar en uppväxling i avkastning, talar det mesta för att du med dina envetna insatser under lång tid kommer att få resultat. Såväl de du önskat dig men också med flertalet mervärden.

Inre tillfredställelse, lugn och lycka är alla bieffekter av de val vi gör. Så är även upplevelsen av hur pass integrerad jag känner mig. För att inte tala om hur det känns att få ta på sig landslagströjan efter år av träning. Men i dessa ändar kan vi inte börja.

Formeln lyder: Insats. Tålamod. Resultat. Och även om det inte är det åttonde underverket så är det ett inre underverk för dig!

Love, Sörmlandsidrotten

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s