I min värld

 

                                                                                             ”Vill du bli respekterad av din avbild,                                                                                          får du visa din avbild respekt”

                                                                                                   Citat: Björn Afzelius (Ikaros)

 

När barn idrottar är idrotten en del av barndomen. Det betyder att frågor om barns idrottande är frågor om barns uppväxt. Idrotten är inget annat, inte i min värld…

I min värld är barndomen en upptäcktsfärd. Runt om barnet finns människor som är sysselsatta med sitt. De är omtänksamma utan att vara i vägen för barnet. De är hjälpsamma utan att ta över. De lär barnet om livet genom att vara förebilder. De guidar barnet mot insikter i svåra situationer. När barnet behöver dem, finns de där. De kallas vuxna.

I min värld är barndomen en respekterad tid. En alldeles särskild stund för varje människa att låta rota sig. Lugn och ro är världens gåva till barnet. Lek och lärande är lika ofrånkomligt som dag och natt. Ingen stig är utstakad på förhand men framtiden är ett löfte. Hemmet är barnets naturliga miljö och rörelse är barnets natur.

I min värld är barndomen en väv av fantasi och verklighet. De smälter samman i barnets flykt ut i dagen, genom drömmen och in i äventyret. De vuxna runtom barnet ser på och minns. Barnet inom dem väcks på nytt och påminner dem. Och de skrattar eller gråter. Men i tacksamhet blir de påminda om sitt uppdrag.

I min värld vet varje vuxen sitt uppdrag. Barnet är uppdraget. Barnet som ska lära sig gå. Barnet som ska lära sig prata. Barnet som ska lära sig leka. För om barnet inte kan gå, hur ska det då komma till skolan? Om barnet inte kan prata, hur ska det då kunna fråga om vägen? Och om barnet inte kan leka, hur ska det då kunna lära sig?

I min värld är idrotten en viktig plattform för barnet. Liksom teatern, orkestern eller dansen. Här får barnet utmanas, kämpa, sträva och kompromissa. Upptäcka nya sidor hos sig själv. Här får barnet söka, försöka, mäta och utvärdera i en trygg omgivning där allt är möjligt. Här möts dröm och potential. Här möter barnet sig själv, och lär sig.

I min värld är barndomen oskriven. Den är en berättelse som blir till längs vägen. Den är inte villkorslös men anspråkslös. Den tillhör barnet. Aldrig behöver vi ta vägen via några som helst dokument eller riktlinjer för att förstå det. Vi vuxna är vägvisare, förebilder och reskamrater. Inget annat. Vi äger inte. I alla fall Inte annat än vårt eget ansvar att förstå det. I min värld, alltså…

 

Love, Sörmlandsidrotten 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s