”Du dödar barnen långsamt”

Det låter hårt. Brutalt. Men så sa Dean Kriellaars (Can) till en rektor som hade förbjudit barnen att hjula på skolgården. ”Jaså, jaha, barnen får inte hjula. Imorgon ska jag bli intervjuad av BCC, jag kommer att tala om att du är en rektor som dödar barnen långsamt.” När Dean berättar det här har han glimten i ögat, men budskapet är på riktigt.

Vår folkhälsa är allvarligt hotad. Knappt en femtedel av unga tjejer i Sverige rör sig tillräckligt. Bland killar är det två femtedelar. Det verkar om att dagens unga är den första generationen som kommer att leva kortare liv än sina föräldrar. Hela fem år. Och det är bara en av konsekvenserna.

Skjutsande, iPad-barnvaktande, förbud mot roliga, riskfyllda lekar som innebär att man klättrar, springer, hoppar, ramlar, kastar, kommer bort, hänger, fångar, slår kullerbyttor eller hjular avvärjer inte faror. Det skjuter på dem. Vi dödar barnen långsamt. Och vi vet om det!

Det är ingen hemlighet att vi mår bra av att röra på oss eller att barn utvecklas genom utmaningar som handlar om kroppen. Barn blir starkare, friskare, tryggare och smartare av att leka och ha roligt. Men vi tar bort det från dem. Idag är det kanske inte så enkelt som att säga: gå ut och lek. Barnen är redan invaggade i stillasittande, i att bli skjutsade och i att få saker serverade.

Notera: För 50 år sedan kom Lego i lösvikt, idag säljs det som en färdig byggsats med tillhörande manual. Vi behandlar våra barn på samma sätt. Vi låter dem inte upptäcka sina kroppars möjligheter, vi serverar dem ett färdigt koncept. Och deras hjärna har anpassat sig. Men hjärnan kan omformas och förändras. Och är det någon kamp som är värd att ta så är det den om att ge tillbaka rörelseglädjen till våra barn.

Ta fighten! Få ut barnen.

Delta själv. Lär er tillsammans att upptäcka skogen, basketplanen, lekplatsen, isen på sjön, simbassängen, klätterträden eller dansbanan. Involvera flera. Det kan vara trögstartat men med tiden kommer barnet att ta egna initiativ.

Ha tålamod! Det är värt det.

Barn i rörelse är rika barn. Barn i rörelse är friska barn. Som rektor, lärare eller förälder bör du fråga dig: en bruten arm idag eller benskör resten av livet?

Om du…

…bidrar till att ditt eller andras barn når minst sextio minuters pulshöjande(!) aktivitet om dagen och…

…sprider och är ambassadör för det här budskapet och för rörelseglädje…

…räddar du liv!

Tankeställare: Vi köper gärna våra ägg från frigående höns, borde vi inte vara lika angelägna om att ha frigående barn? Framförallt om alternativet är att vår överbeskyddande kärlek faktiskt skadar dem allvarligt eller dödar dem långsamt…

 

Love, Sörmlandsidrotten

 

Mer om Dean Kriellaars? Mer om rörelseglädje?

Klicka på länken:

https://www.youtube.com/watch?v=Nj8FR9EPyak

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s